Adres
Nieuws | 15.02.2021

Olympische held Marianne Timmer helpt mensen met ’harde reset’

Door Hans Ruggenberg
Alle beetjes helpen in de strijd tegen corona, ook een gezondere levensstijl. Een stap die voor velen niet gemakkelijk te nemen is, vandaar dat Marianne Timmer initiatief heeft genomen om mensen daartoe te bewegen. Letterlijk en figuurlijk, want de drievoudig olympisch schaatskampioene begeleidt in deze zware periode een groep mensen, onder wie actrice Renée Fokker en sterrenkok Rik Jansma, naar een gezonder en daardoor beter leven.

"De mensen die ik nu begeleid voelen zich tien keer fitter. We hebben eerst een Sportvastenkuur gedaan van tien dagen, waardoor je je lichaam een ’harde reset’ geeft. En daarna blijf ik ze nog zes weken coachen. Ik heb een schema geschreven, zodat ze allemaal ook na de kuur houvast hebben. Het is heel leuk om te doen en meer mensen kunnen zich op mijn Instagram en Twitter melden”, zo hoopt de zelf nog altijd topfitte 46-jarige Timmer dat Nederland op die manier beetje bij beetje gezonder wordt.

Actrice Renée Fokker (59), op dit moment te zien in Wie is de Mol, ging de uitdaging aan. "Ik was niet veel te zwaar ofzo, maar ik ben nogal verslaafd aan zoetigheid. En suiker is een soort gif voor je lijf, dus ik was echt wel even toe aan een reset. Ik merk nu dat de drang naar die zoetigheid minder is en ik voel me fitter. Van 71,4 ben ik naar 67,2 kilo gegaan, maar vooral belangrijk is dat je van suiker naar vetverbranding over gaat. En het is mooi dat Marianne ons verder blijft begeleiden, want dat geeft structuur”, aldus de 1,73 meter lange Fokker, ook bekend van de serie Vrouwenvleugel en haar rol als Astrid Holleeder in de theaterproductie Judas.

"Ik probeer er voor te zorgen dat mensen er ook plezier in krijgen, dat geeft veel meer motivatie”, zegt Timmer, die samenwerkt met Sportvasten-uitvinder Remco Verkaik, enthousiast. ,"Hoe kan je slim trainen en gevarieerd en gezond eten, zodat je toch de juiste voeding binnen krijgt om te herstellen? Elke dag een duurloop van vijf of tien kilometer stompt af. Juist met interval of andere trainingsvormen, maak je het leuk. Zo kun je een patroon bij mensen doorbreken. Ik juich ook toe dat ze met een hartslagmeter sporten, dan kun je echt gericht naar je doelen toewerken. De mannen in de groep waren vooral heel blij met veel gewichtsverlies”, vervolgt de geboren Groningse.

Dennis Brünings voelt zich als herboren, laat hij weten. ,"Ik ben geen actief persoon, en de kuur was behoorlijk zwaar voor me, maar ik ben blij dat ik het heb gedaan. Ik moest ook echt radicaal de boel omgooien”, zegt de 50-jarige en 1,80 lange Brünings. "In die tien dagen ben ik van 112,1 naar 104,1 kilo gegaan, maar ik ben er nog niet hoor. Mijn streefgewicht is 95 kilo en met Marianne als coach gaat dat lukken. Zij heeft me door de moeilijke momenten heen geholpen. De afgelopen tien jaar heb ik al wat crashdiëten gevolgd, waarbij ik een keer 28 kilo kwijt was, maar die kwamen er ook weer aan. En nu waren de signalen rond corona voor mij een reden om de gevaarlijke vetzones rond de buik aan te pakken”, aldus Brünings, die doelt op het gegeven dat mensen met overgewicht die corona krijgen grotere kans hebben op een heftiger ziekteverloop. "Ik heb een eigen bedrijf en ja, ik heb wel angst dat ik één van die kerels ben die op een intensive care terecht komt.”

Sterrenkok en eigenaar van Basiliek in Harderwijk, Rik Jansma, was eveneens blij met het initiatief van Timmer. "En ik heb het geluk dat ik af en toe met haar samen mag trainen, want haar enthousiasme is verslavend”, aldus de 41-jarige bezitter van een Michelinster, die van 101 naar 93 kilo zakte. "Ik ben 1.89 dus zit eigenlijk op een goed gewicht nu. Ik wilde dat buikje kwijt en fitter worden. Voordien ging ik ook hardlopen, maar wel als een kip zonder kop. De variatie van Marianne zorgt voor extra motivatie. Of we het nog redden met ons restaurant? Als we op 1 april open mogen, dan zal het allemaal wel lukken. Het gaat er ook om hoe je zelf met deze pandemie omgaat. Vorig jaar in de beginfase hebben we gekookt voor artsen in ziekenhuizen en nu gaan we met de familie ook als vrijwilligers iets doen. Ik heb daar in ieder geval nieuwe energie voor gekregen.”

Voor Huub Peters (56) is er ook een hele nieuwe wereld opengegaan. ,,Ik ken Marianne van het schaatsen en dacht ook: ’het mag wel wat lichter’. We weten allemaal dat een ongezond leven niet goed is, en als je dan ook de link met corona hoort, was dat voor mij een van de redenen om het aan te pakken”, aldus Peters, die van 105 naar 99 kilo ging. ,,Ik ben 1,87 dus er mag dus nog wel meer af. Iedereen heeft zware momenten en dan is het prettig wanneer een supergedreven Marianne je door die fases heen helpt. Alles gaat gemakkelijker nu, zoals tennissen en schaatsen. Dit is het begin van mijn nieuwe leven.”

Deel deze pagina:

Door gebruik te maken van onze website, ga je akkoord met ons

Cookie beleid